Патријарх јерусалимски Теофил

Патријарх јерусалимски Теофил

Како су црквене агенције раније пренијеле, Патријарх антиохијски Јован Х је уложио протест након што је Свети синод Јерусалимске патријаршије изабрао архимандрита Макарија за Архиепископа катарског. Према саопштењу Патријарха Јована, Катар и све арапске земље Персијског залива налазе се под јурисдикциојом Антиохијске патријаршије.

„Ова одлука наноси дубоке ране братском односу између Цркава Антиохије и Јерусалима. Овај чин је направљен у критичном периоду кроз који тренутно пролазе Цркве на Блиском Истоку, када је угрожен и сам опстанак хришћана у региону“, каже се у саопштењу.

У одговору Јерусалимске патријаршије наводи се да је још 1996. блаженопочивши Патријарх јерусалимски Диодор поставио свог представника, садашњег Патријарха Теофила III, у Катар гдје је основао прву православну цркву светог великомученика Георгија и светог Исака Сирина, и да ово тада није изазвало никакву реакцију Антиохијске православне цркве. У поруци се изражава нада да ће се неспоразум између двије сестринске Цркве разријешити.