deca-pitanje-roditelji-1328585176-122138 Комисија за питања породице, заштите материнства и дјеце при Московској патријаршији иступила је против амандмана на кривични закон Руске Федерације, којим се предлаже већа одговорност за свјесно наношење лакших повреда и батинање.

„Патријаршијска комисија не може подржати амандман у оном дијелу у којем се предлаже кривично гоњење родитеља за разумну и умјерену примјену физичке казне у васпитању дјеце и примјена строже одговорности у таквим случајевима. Стога, Комисија сматра да доношење амандмана у овом тренутку није пожељно“, наводи се у саопштењу Комисије.

Потписници документа сматрају достојним хвале оне породице које су у стању да осигурају правилно васпитање дјеце, њихово морално формирање, без прибјегавања најстрожим васпитним мјерама. Међутим, како они сматрају, то не може оправдати настојање да се родитељима законски забрани примјена било какве физичке казне, „тј. да се вјештачки ограниче права и могућности родитеља у области васпитања дјеце“.

Комисија истиче да расположиви подаци „методолошки исправних научних испитивања не сугеришу да умјерена и разумна примјена физичке казне у васпитању дјетета, а у контексту нормалних породичних односа, наноси било какву значајну штету“.

„Иницијативе за законску забрану физичког кажњавања у породици, како у историји тако и у савременој пракси, често су уско повезане са идеологијама усмјереним на рушење и смањење улоге породице као такве, ограничење богоустановљених права родитеља, уништење традиционалних моралних и породичних вриједности, традиционалне културе породичног васпитања“, каже се у саопштењу.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Фото: Преузето са kurir.rs