Шеф групе италијанских археолога Франческо Д’Анрија сматра да су на западу Турске пронашли  гроб светог апостола Филипа, саопштава агенција КНА позивајући се на турске медије.

Развалине првобитне гробнице апостола пронађене су на територији античког града Јерапоља Фригијског (Јераполиса или Светога града) који је повезан са именом светог апостола Филипа. Апостол је ту проповиједао и мученики скончао  око 81-95 године за вријеме царовања римског императора Домицијана. Развалине града Јерапоља Фригијског налазе се на планинском узвишењу, близу провинцијског града Денизли.

Град Јерапољ одиграо је важну улогу у распростирању хришћанства пошто је у њему мученички скончао свети Филип. Након тог догађаја град су почели да зову Светим градом. Равноапостолни цар Константин га је учинио престоницом области Фригија и мјестом епископске катедре. Црква светог апостола Филипа, која је ту подигнута постала је једно од најважнијих хришћанских мјеста у Малој Азији.

На мјесту кончине светог апостола у четвртом вијеку је био подигнут храм осмоугаоног облика размјера 20х20 метара. У центру храма се налазила гробница светог апостола Филипа. Град Јерапољ, који је коначно пао у турске руке 1210. године више пута је прије тога страдао од земљотреса, а земљотрес који се десио 1534. године потпуно га је уништио, као и гробницу светог апостола Филипа.

Мошти светог апостола Филипа око 560. године су биле пренијете у Рим гдје и сада почивају у цркви посвећеној дванаесторици апостола. У доњем дијелу те цркве налази се бијела камена гробница са моштима апостола Филипа и Јакова.