Torinska plastanicaПоследња истраживања потврдила су претпоставку да се Торинска плаштаница може датовати у вријеме Господа Исуса Христа. Стручњаци са Универзитета у Падови тврде да платно на коме су оцртани лик и тијело распетог човјека потиче из првог вијека.

Резултати истраживања објављени су у књизи „Тајна Плаштанице“, коју су написали Џулио Фанти, професор термодинамике, и новинар Саверио Гајета. Књига је у Италији објављена 27. марта.

До сада је по питању датирање платна, које се чува у торинском храму, било двоумљења. Резултати радиокарбонског датирања из 1988, по којима Плаштаница потиче из средњовјековног периода, показали су се погрешним.

Последња испитивања базирана су на методи инфрацревене стетоскопије, која се заснива на записима инфрацрвених спектара абсорпције материје. Резултати су упоређени са другима из разних периода, од древних времена до данас. Научници дају 95 %-ну гаранцију на тачност резултата овог испитивања.

У суботу 30. марта, када Римокатоличка црква обиљежава Велику суботу, Плаштаница је изложена у Торину по трећи пут у последњих хиљаду година.