2014-2-21-16-45-31-DSC_0012 Комисија Републичког Завода за заштиту споменика културе из Београда, која је у манастиру Светог Прохора Пчињског боравила 05. и 06. фебруара 2014. године, извршила је процену статичке стабилности и дала упутства за учвршћивање зидова Краљевог конака.

Одмах по избијању пожара у манастиру, своју делегацију на лице места послао је и командант Жандармерије, господин Миленко Божовић, и понудио помоћ припадника ове јединице у рашчишћавању.

Након добијене потврде о извршеном увиђају, од стране МУП-а Републике Србије – Полицијске управе у Врању, око 25 припадника жандармерије, одреда из Ниша, на челу са господином Славишом Ивановићем, полицијским мајором, приступили су пружању помоћи и рашчишћавању шута. Извежено је више од сто кубика шута и 7 камиона горелих греда. Треба истаћи да ово није први пут да се Жандармерија укључује у помоћ, како светињама наше Епархије и целе Српске православне цркве, тако и становништву.

Данас је завршено са извожењем шута и тако су груби радови приведени крају, а након извршене процене настале штете од стране Комисије Републичког Завода за заштиту споменика културе, која ће поднети извештај Министарству културе Владе Републике Србије, кренуће се са прикупљањем средстава и обновом Краљевог конака.

Интересовање за обнову конака већ је почело, о чему сведочи и синоћни концерт хора Музичке школе “Стеван Мокрањац“ из Врања, уз учешће етно групе “Извор“.

Овим путем изражавамо захвалност припадницима Жандармерије, као и свим институцијама и појединцима који су се укључили у обнову Краљевог конака.

Извор: Епархија врањска