Njegoševe večeri Представљањем Зборника о Његошу на руском језику аутора Милутина Мићовића, у Његошевој печатњи у Цетињском манастиру почео је јуче други Међународни фестивал Његошеве вечери поезије који са благословом и под покровитељством Митрополије црногорско-приморске организује Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Учеснике манифестације, пјеснике из Црне Горе, Србије, Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије у име митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру угостили су архимандрит Кирило Бојовић и секрегар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Након што су се поклонили моштима Светог Петра Цетињског, учеснике је поздравио предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе Радомир Уљаревић, подсјећајући да су прошлогодишње Његошеве вечери поезије организоване поводом обиљежавања великог јубилеја 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша.

Испоставило се да је покретање ове манифестације, послије литургијског уношења иконе Светог Петра Другог Петровића Његоша, Ловћенског тајновидца у Цетињски манастир, био једини озбиљан догађај поводом обиљежавања 200 година од Његошевога рођења, рекао је Уљаревић.

Уз подсјећање на историјат Његошеве печатње у којој је штампан црквени календар „Грлица”, „Српски буквар”, као и Његошеве ране пјесме „Глас каменштака”, те на судбину оловних слова из ове штампарије која су претопљена у пушчана зрна да би се бранило од Турака, аутор Зборника Милутин Мићовић казао је да је Његош сматрао да и само тијело људско, историјско вријеме, земаљ.ска тама, а посебно тирани овог свијета, даве оловним притиском људске душе, и ону, како је рекао, у нама запретану „искру бесамртну” која је основа човјекове слободе и најдубљих познања.

Та искра бесмртна, вапи из дубина да нашу суштину опет врати небу, што је у подијељеној личности, разорно осјећао и Гетеов Фауст. А не може да је врати небу, ако душа, или дух не претопи олово нашег тијела, и притисак духовног заборава, који тирански мучи душу благородну. И Његош је у духовној борби, освијетљен том искром бесмртном, изабрао царство поезије тј. царство небеско, како је раније изабрао и кнез Лазар у боју на Косову. У Његошу су се обновили сви избори и опредјељења, духом пролазећи кроз драму универзума. Тако је Његош посвједочио смисао живота на земЈБи и смисао поезије. И тај смисао је тако висок и тајанствен, да нам често изгледа нереалан, казао је Мићовић.

О Његошу су, како је рекао, писали наши најумнији писци, пјесници, филозофи, теолози али тајна његовог пјееништа, и његове личности увијек измиче.

И управо оним недогледним простором који нам измиче, он увијек дјелује на наш ум и дух, на све границе у нашем народу ево више од вијека и по. Он је тим простором који нам измиче, издвојен у укупној, не само у српској поезији, и културу, и као посвећеник с духовног трона, дјелује на нашу дубину и разгоријева у нама жудњу за свјетлошћу – казао је између осталог Мићовић.

Програм фестивала настављен је синоћ великим митингом поезије у крипти Саборног храма Христовог Васкрсењау Подгбрици, а вечерас ће пјесници гостовати у Дворани Парк у Херцег Новом.

Икона на дар

На предлог предсједника Удружења издавача и књижара Црне Горе Радомира Уљаревића, Милутину Мићовићу, предсједнику Књижевног друшта „Његош који се, како је речено, више од 10 година бави Његошем уручена је икона Св. Петра II Петровића Његоша. Архимандрид Кирило казао је да је икону Ловћенског тајновица урадила мати Ангелина, настојатељица Манастира Дуљево.

Желим да честитам Милутину Мићовићу који је заиста учинио много да се Његошево име поново актуализује и не заборави и оно што је најважније да се правилно употребљава и да се његово дјело правилно тумачи овдје у Црној Гори јер имамо ми овдје и других скупова који на изврнути начин тумаче Његошеву мисао казао је архимандрит Кирило.

Зорица Петановић

Извор: Дан