DSC_5628 Цетиње, 2. јануар 2016.

С помоћу Божијом и благословом нашег архипастира Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, на Цетињу, сабрали смо се у редовно годишње сабрање наше свештене Митрополије, са којег свим православним хришћанима упућујемо честитке, молећи се Господу Исусу Христу за наше и спасење свих вјерника наше Митрополије, наше помјесне Српске православне Патријаршије и свих људи који живе у вјери и нади на живот вјечни и избављење од гријеха и смрти. Свештенство и монаштво срдачно честита Високопреосвећеном Митрополиту 30. годишњицу архијерејске и 25. годишњицу митрополитске службе у Црној Гори.
На Светој Литургији у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру смо се помолили за мир и јединство Цркве Божије, за мир и благостање у нашем народу и нашој земљи, опоменувши се и наше хришћанске браће на Блиском Истоку и Украјини, који страдају од неразумне братомржње и богомржње. Размотрена су бројна питања вјере и хришћанског морала, као и изазови с којима се сусреће, како црногорско друштво, тако и цјелокупно човјечанство.
Благодаримо Богу да велики број вјерника редовно учествује на богослужењима, што је основа хришћанског живота. Подстичемо и позивамо све вјернике да ревносно похађају службе Божије, јер је то једини истински знак нашег хришћанског и православног црквеног идентитета.
Митрополија је и ове године бројнија за неколико свештенослужитеља, монаха и монахиња, што нас радује, нарочито кад се сјећамо броја свештеника, монаха и монахиња прије 25 година када је Митрополит Амфилохије почео свој архипастирски рад у Црној Гори. Подржавамо и помоћ наше Митрополије и труд Митрополита Амфилохија на мисионарском раду у Јужној Америци, о којем нам је Митрополит такође говорио у свом уводном слову, нагласивши своје увјерење да је свијетла будућност Православља на јужноамеричком континенту, особито ако своју будућу мисију настави да остварује са више свеправославног јединства и сарадње.
Митрополит је заблагодарио на организацији прославе својих јубилеја, али посебно је нагласио да 2016. године прослављамо хиљадугодишњицу мученичког страдања Светог Јована Владимира. Позивамо, заједно са Митрополитом, све вјерне да молитвом и прилогом помогну завршетак Храма Светог Јована Владимира у Бару, чије је освећење планирано за септембар ове године уз учешће нашег и других православних патријараха. Митрополит је овом приликом одржао предавање ”Значај предстојећег Светог и Великог Сабора 2016. године за Једну Свету, Саборну и Апостолску Цркву”. Митрополит, као представник наше помјесне Цркве, већ годинама активно учествује у припремама овог Сабора, те је добро упознат са свим активностима. Свештенство и монаштво Митрополије подржава представнике наше Цркве и све Помјесне Цркве Православне у њиховом труду на сазивању Великог Сабора. Вјерујемо и молимо се Богу да ће доћи до одржавања овог Сабора на Тројичиндан ове године ради саборног свједочења Имена Христовог и остваривања саборне мисије Цркве Божије у савременом свијету.
Саслушали смо и извјештаје Архијерејских протопрезвитера, који су, такође, потврдили редовно стање и напредак црквеног живота у свим парохијама наше Митрополије. Уочена је тенденција расељавања из појединих крајева, нарочито из Престонице Цетиње, углавном због лоше економске ситуације.
Сматрамо да савремено доба поставља многе моралне и духовне изазове и искушења  пред све људе, али знамо да Црква Божија има методе и свевремена општепозната рјешења и одговоре на већину тих питања. Основни изазов савремене људске заједнице се тиче Светиње брака и породице. Укратко и у најважнијем, став је Цркве: брак је заједница мушкарца и жене, а људска личност је неповредива од самог зачећа. Чврсто вјерујемо да је неопходно да ови принципи буду непромјењиви дио и државног законодавства, чиме би се нарочито заштитила дјеца, која можда никад нису била угроженија у свјетској историји него данас.
Несхватљив је упорни изостанак сарадње државне администрације са Православном Црквом у погледу доношења Закона о слободи вјероисповијести. У потпуности стојимо иза свих активности које је до сада предузела Митрополија и њен Правни савјет у погледу доношења новог Закона у сагласности са модерним европским законодавством и исконским људским правима. Захтијевамо да се представници Митрополије и наших других православних епархија од стране предлагача закона активно укључе у рад на изради новог текста Нацрта закона. Посебно указујемо да Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе буквално ствара и издржава неке псевдовјерске организације у Црној Гори, које без те и такве политичке и финансијске подршке не би постојале, мислимо на покушај стварања ”тзв. државне вјерске заједнице под називом ЦПЦ” у Црној Гори.
Расподјела финансијских средстава из државног буџета Црквама н вјерским заједницама врши се преко Министарства на дискриминаторан и правно неутемељен начин.
У вези друштвених изазова с којима се сусријеће наша држава Црна Гора, дужност нам је и пастирска и грађанска да поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у НАТО пакту саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, у име Петровићке и Црне Горе мојоквачке битке, чију стогодишњицу прослављамо, да је неопходно да такву судбинску одлуку, као што је била она одлука о независности, донесу сви грађани на слободном референдуму, а не просто интересна владајућа гарнитура.
Молимо се Богу да овај празник Рождества Христовог неће и ове године постати медијска позорница за незнавене и злонамјерне да поново манипулишу вјерским осјећањима вјерника. Божић треба да прође у братској љубави и слози, које је Господ наш Исус Христос донио својим оваплоћењем и Васкрсењем. Нека би Господ благословио све вјерне наше Цркве и све људе добре воље и нека би нам Бог свима даривао сваког земаљског и небеског благослова.

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!
БЛАГОСЛОВЕН ВИЈЕНАЦ НОВОГ ЉЕТА БЛАГОСТИ ГОСПОДЊЕ!